fredag 28. desember 2007

Hvem bestemmer normene?


En konsekvens av evolusjonsteorien (utviklingslæren) er at mennesket i prinsippet ikke har noe annet normgrunnlag enn dyrene, fordi de i prinsippet ikke er noe annet enn et høyt utviklet dyr. Og hvis ”naturen” selv har frembrakt dyr og mennesker gjennom en uendelig lang prosess med mutasjoner og naturlig utvalg – med vold og død og den sterkestes rett som utvelgelsesmekanisme, så blir som regel konsekvensen at det er naturen selv som er normgiveren.

Eller med andre ord: Mennesket vil selv bestemme hvilke normer det skal leve etter. Menneskets moral blir dermed ofte grunnet på en form for nytte- eller konsekvensetikk. Det en mener er nyttig og medfører noe vi selv anser for godt, er også tillatt, og motsatt. Menneskets evne til å forutse konsekvensene blir normgrunnlaget.
I sin ytterste konsekvens kan dette lede til at en tenker slik: Kan dyrene gjøre det, så kan vi gjøre det, så lenge vi ikke kan se noen negative konsekvenser av det (for meg selv i alle fall, til nød tar jeg hensyn til andre også, men, den sterkestes rett…).

Gud er enten kuttet ut, eller så lager man seg en Gud som passer inn i våre fornuftige resonnementer. Hva skjer? Relativisme. Gud får ikke lenger sette noen absolutte normer lenger. Og nettopp det er det vi ser i vår sekulariserte tidsalder.

Det fryktelig triste er at dette også har infisert mange kristne miljøer og kristne ledere. Det Guds ord sier klart er synd, det tillates i dag, for vi vet liksom bedre nå!

Glemt er ordspråket: ”Sett din lit til Herren av hele ditt hjerte, og stol ikke på din forstand!” (Ord 3:5)

Men vi tror på åpenbaringen av sannheten i Guds ord. Vi tror Gud er så god at han har gitt oss en fasit, som gir mening og retning, som gir frelse og fred og evig glede, for hver den som tar imot!

4 kommentarer:

Anonym sa...

joda joda. sant og rett. men det burde kanskje være en setning eller to(!) som sa litt om HVORFOR noen vil følge Herrens bud? er det fordi de er født slik? nei! oppdratt slik? nei! bare fikk lyst? nei! faktisk fordi noen av oss får tilgivelse, og det setter hjertet i brann...ikke slik at vi får MER lyst til Herrens vilje, men slik at vi igjen og igjen må få høre nådeordet og få tilgivelse, oppsøke sakramentene og tro oss frelst

Per E. Valand sa...

For øvrig - litt ang. "anonyms" kommentar som sier "...det setter hjertet i brann...ikke slik at vi får MER lyst til Herrens vilje..."
Vel, vi kjenner alltid på kamp, fordi vårt syndige kjød alltid vil gjøre seg gjeldende. Kjødet kan ikke gjøre Herrens vilje. Men den troende har Den Hellige Ånd, og det bringer frukter - som VOKSER! Guds ord sier da OGSÅ: "...ved at dere bærer frukt og VOKSER i all god gjerning gjennom kunnskapen om Gud" (Kol 1:10). Guds lov virker syndserkjennelse og tukter oss til Kristus. Men den skal også veilede og påminne oss. Helliggjørelsens fokus og kraft er rettferdiggjørelsen i Kristus ved troen. Men at helliggjørelsen også tilskynder til å gjøre Guds vilje, sier Guds ord klart, bl.a.: "For dette er Guds vilje, deres helliggjørelse: Hold dere borte fra hor... - Gud kalte oss ikke til urenhet, men til helliggjørelse." (1Tess 4:3.7)
"De som er etter Ånden, attrår det som Ånden hører til." (Rom 8:7).
Les også 1. Joh, kap. 3.

Per E. Valand sa...

"Anonym"s kommentar har ellers noe for seg mht. at det er evangeliet som gir kraften, - troen på nådeordet opptukter oss til å fornekte ugudelig. Ikke av oss selv, for kjødet er fordervet. Det er et viktig anliggende, som alltid må lyde når Guds ord blir forkynt. Min artikkel er imidlertid ikke en preken, men et lite stykke som skal bidra til kritisk tenkning omkring evolusjonsteoriens konsekvenser, her på lovens område. Evolusjonen har også negativ effekt på evangeliets område, f.eks. ved at man hevder døden var fra begynnelsen av og var en del av utviklingens "motor", når den mest tilpassede overlevde de svakere i kampen og det naturlige utvalg. En regner ikke med at døden kom pga. synden, og dermed slår man bena under budskapet om frelse fra synd og død ved Jesu død og oppstandelse... Mange - også mange teologer - undergraver evangeliet ved å omfavne flertallsvitenskapens evolusjonslære. Grunnlaget for at det skal være mening i Guds lov og evangelium blir angrepet

Anonym sa...

Det verste er jo nesten at utviklingslæren ikke en gang fornektes på utvalgte kristne skoler! Da kan en virkelig bli forvirret, dersom en ikke har kunnskap på dette området. La oss be for at de fremtidige "kristne" naturfaglærere blir opplyst på dette området.